3D tlačiarne

Website: Virtuálna Univerzita Mateja Bela
Kurs: 3D tlač a 3D modelovanie
Buch: 3D tlačiarne
Gedruckt von: Hosťovský používateľ
Datum: Montag, 20. Mai 2024, 11:03

Beschreibung

Existuje mnoho značiek 3D tlačiarní na trhu, ktoré sa líšia výkonmi, cenami, funkciami a kvalitou tlače. Nie je jednoduché určiť jednu značku, ktorá by bola najlepšia pre všetkých používateľov, pretože každý má iné potreby a požiadavky.

Tu sú niektoré z najlepších značiek 3D tlačiarní, ktoré sú súčasnosti dostupné:

  • Prusa Research - česká značka, ktorá ponúka vynikajúce 3D tlačiarne so špičkovými funkciami a výkonmi, ako aj vynikajúcim zákazníckym servisom.
  • Creality - čínska značka, ktorá ponúka cenovo dostupné 3D tlačiarne s dobrými výkonmi a funkčnosťou pre domáce použitie a malé výrobné podniky.
  • Ultimaker - holandská spoločnosť, ktorá vyrába spoľahlivé a presné 3D tlačiarne s vysokou kvalitou tlače a širokou škálou materiálov na tlač.
  • Anycubic - čínska spoločnosť, ich tlačiarne za sú známe pre svoju širokú škálu tlačiarní a príslušenstva, ktoré ponúkajú vysokú kvalitu a dostupnosť za konkurencieschopné ceny.

1. Tlačiarne Prusa

Firma Prusa Research, sídliaca v Holešoviciach, bola založená v roku 2012 vynálezcom Jozefom Prušom, ktorý je v súčasnej dobe jeden z najznámejších osobností v oblasti 3D tlače. Zo začiatku považoval 3D tlač ako fascinujúce hobby, ktoré je možné zdokonaliť a preto sa pridal do open-source projektu RepRap.

Postupom času vynašiel dizajn pre Prusa i3, ktorá patrí do dnešného dňa ku najpopulárnejším konštrukciám pre FDM tlačiarne. Môžeme ju nájsť v rôznych úpravách nakoľko patrí pod open-source.

Prusa Research je tiež známy svojou aktívnou komunitou používateľov, ktorí poskytujú podporu a zdieľajú nápady a návody na vylepšenie tlače. Taktiež poskytujú množstvo materiálov a príslušenstva pre tlačiarne Prusa, vrátane filamentov, extrudérov a tlačových dosiek.


Zdroj: O nás | 3D tiskárny Original Prusa přímo od Josefa Průši (prusa3d.com)


2. Tlačiarne Creality

Založená v roku 2014, spoločnosť Shenzhen Creality 3D Technology Co., Ltd. sa zameriava na návrh, výskum a výrobu 3D tlačiarní a súvisiacich produktov pre 3D tlač. Investície spoločnosti do vývoja zahŕňa 3D tlačiarne, 3D skenery, filamenty, živicu, ako aj tlačené drony a roboty, ktoré podporujú STEAM [1]vzdelávanie.

Vyrába rôzne typy 3D tlačiarní, vrátane stolových tlačiarní a väčších modelov pre priemyselné použitie. Creality sa zvyčajne zameriava na výrobu cenovo dostupných 3D tlačiarní, ktoré sú populárne medzi domácimi používateľmi a malými podnikmi. Ich tlačiarne majú pomerne dobrú kvalitu tlače a sú často hodnotené pozitívne používateľmi. Creality je tiež známa svojimi otvorenými zdrojovými softvérovými riešeniami, ktoré umožňujú používateľom prispôsobiť si tlačiarne podľa svojich potrieb a preferencií.

Zdroj: About Us-Creality 3D Printer


[1] STEAM Education je prístup k výučbe, ktorý sa snaží integrovať rôzne oblasti, ako sú vedy, technológie, inžinierstvo, umenie a matematika. Zameriava sa na praktické a zážitkové učenie, ktoré umožňuje študentom aplikovať svoje znalosti v reálnom svete


3. Tlačiarne UltiMaker

Spoločnosť UltiMaker je výrobca tlačiarní rovnako ako ja softvéru pre 3D tlač so sídlom v Holandsku. Firma bola založená v roku 2011 a rýchlo sa stala jednou z popredných výrobcov 3D tlačiarní pre domáce, vzdelávacie a podnikové účely, ktoré sú známe pre svoju spoľahlivosť, rýchlosť a kvalitu tlače.

Okrem tlačiarní sa venujú aj softvéru ako je Cura, ktorá slúži na prípravu .stl súborov pre tlač a pomáha používateľom s prispôsobením parametrov tlače. 


Zdroj: Professional 3D printing made accessible | Ultimaker


4. Tlačiarne Kywoo 3D

Kywoo 3D Technology Co., Ltd je vysokotechnologickou spoločnosťou so sídlom v Šen-čene, Čína, zameranou na výskum a vývoj, výrobu a predaj vysokopresných a inteligentných 3D tlačiarní. Ich produkty sa široko uplatňujú v rôznych oblastiach, ako je tvorba makerov, priemyselná výroba, vzdelávanie a výskum, biomedicína, architektonický dizajn a každodenný život ľudí.

V roku 2020 úspešne spustili prvý projekt tlačiarne Tycoon na platforme Kickstarter. Podporilo ich viac ako 176 priaznivcov a projekt úspešne skončil s financovaním vo výške 202%.


Zdroj: https://www.kywoo3d.com

5. Tlačiarne Anycubic

Anycubic je renomovaným výrobcom 3D tlačiarní so sídlom v Číne. Od svojho založenia v roku 2015 sa rýchlo etablovala ako jedna z popredných značiek v oblasti 3D tlače. Sú známe pre svoju širokú škálu tlačiarní a príslušenstva, ktoré ponúkajú vysokú kvalitu a dostupnosť za konkurencieschopné ceny.

Jedným z faktorov, ktorým si získala popularitu, je Anycubic Photon, ich model založený na technológii SLA, ktorý umožňuje vysoko kvalitnú tlač s detailnými a presnými výsledkami.

Spoločnosť Anycubic si tiež udržiava komunitu aktívnych užívateľov, ktorí zdieľajú svoje skúsenosti, návody a tipy na zlepšenie tlače. Podporujú aj otvorený zdrojový kód a umožňujú prispôsobenie tlačiarne podľa potrieb užívateľa.

 Zdroj: https://www.anycubic.com/pages/about-anycubic

6. Tlačiarne Zmorph

Zmorph je spoločnosť zameraná na vývoj a výrobu multimateriálových 3D tlačiarní. Sídlom spoločnosti je v Poľsku, kde bola založená v roku 2012. Od svojho založenia sa Zmorph zamerala na poskytovanie vysokej kvality 3D tlače a inovatívneho prístupu k multimateriálovým tlačiam.

Jedným z hlavných produktov spoločnosti Zmorph je ich rad 3D tlačiarní Zmorph FAB. Tieto tlačiarne sú schopné tlačiť s rôznymi materiálmi a umožňujú kombinovať rôzne technológie tlače, ako je FDM (Fused Deposition Modeling), CNC (Computer Numerical Control) frézovanie a laserové gravírovanie. Tento prístup umožňuje vytvárať širokú škálu predmetov a komplexných modelov s vysokou presnosťou.

Spoločnosť Zmorph sa tiež zameriava na vzdelávanie a podporu svojich zákazníkov. Poskytujú školenia a workshopy zamerané na využitie ich tlačiarní a príbuzných technológií. Okrem toho ponúkajú aj technickú podporu a komunitnú platformu, kde si užívatelia môžu vymieňať skúsenosti a nápady.


Zdroj: https://zmorph3d.com/about-us/


7. FDM tlačiarne

Fused Deposition Modeling (FDM) je technológia aditívneho výrobného procesu, ktorá sa používa na 3D tlač predmetov. Je to jedna z najpopulárnejších a najrozšírenejších technológií 3D tlače v súčasnosti. 

Samotný tlačový proces prebieha pomocou zahriatej tlačovej hlavy (extruder), ktorá tlačí termoplastický materiál cez malú otvorovú trysku. Materiál, ktorý je vo forme vlákien alebo drôtov, sa roztaví a aplikuje sa na tlačovú dosku vrstvu po vrstve podľa presne definovaných dráh. Po aplikácii jednej vrstvy, materiál okamžite stuhne a pevne spojí s predchádzajúcimi vrstvami.

Ukážka tlače: 



7.1. Creality Ender 3 Pro

Ender 3 Pro je cenovo dostupná tlačiareň od firmy Creality, ktorá je dodávaná ako „stavebnica“ a preto ju treba pred samotným používaním zložiť. Značnou výhodou tlačiarne je možnosť použitia akéhokoľvek materiálu. Tlačiareň Ender 3 Pro má tiež možnosť automatického nahrávania filamentu a vylepšené napájanie. Všetko potrebné na zostavenie tlačiarne nájdeme v základnom balení, prípadne si vieme tieto časti aj dotlačiť.

Technické parametre:

  • Maximálny rozmer tlače: 220×220×250 mm
  • Výška vrstvy: 0,1-0,4 mm
  • Tryska: 0,4 mm
  • Priemer filamentu: 1,75 mm
  • Podporované materiály: PLA, ABS, nylom, PETG, drebo, PVA, HIPS, vrátane flexibilných materiálov
  • Maximálna rýchlosť tlače: ≤180 mm/s,
  • Maximálna teplota trysky: 260 °C
  • Maximálna teplota podložky: ≤110 ℃
  • Rozmer tlačiarne: 440×410×465 mm; (X×Y×Z)
  • Hmotnosť: 6,9kg
  • Spotreba energie: 110/240V, 50/60Hz 

Video: 


Ukážka tlače:



Zdroj: (Ender-3 Pro 3D Printer (creality.com))


7.2. Creality CR-10 Smart Pro

Tlačiareň Creality CR-10 Smart Pro ponúka jedinečné prepojenie s mobilnou aplikáciou vďaka zabudovanej Wi-Fi a Bluetoothu. Poskytuje teda jednoduché ovládanie priamo z mobilu čo a zároveň aj prístup ku veľkému množstvu modelov. CR-10 Smart je zároveň vybavená aj HD kamerou s umelou inteligenciou a teda umožňuje sledovanie priebeh tlače kdekoľvek a kedykoľvek.

Tlačiareň je tiež vybavená farebným displejom a snímačom filamentu, ktorý zastaví tlačiareň v prípade, že sa filament posunie alebo v prípade chyby.

Technické parametre:

  • Maximálny rozmer tlače: 300×300×400 mm
  • Výška vrstvy: 0,1-0,4 mm
  • Tryska: 0,4 mm
  • Podporované materiály: PLA, ABS, PETG, TPU, nylon
  • Maximálna rýchlosť tlače: 180 mm/s,
  • Maximálna teplota trysky: 260 °C
  • Maximálna teplota podložky: 110 ℃
  • Rozmer tlačiarne: 578×522×648 mm; (X×Y×Z)
  • Hmotnosť: 14kg

Video: 


Zdroj: CR-10 Smart Pro 3D Printer (creality.com)


7.3. Creality CR 6 SE

Tlačiareň CR-6 SE sa pýši veľmi tichou tlačou a tichým chladením. Okrem toho disponuje inováciami ako napríklad nový dizajn extrudéra, modulárny hotend, alebo napínač remeňa. Tlačiareň je dodávaná so sklenenou doskou z karborundu, ktorá je istotou rýchleho zahriatia, silnej priľnavosti a ľahkého odobratia výtlačkov.

Technické parametre: 

  • Maximálny rozmer tlače: 235 x 235 x 250 mm
  • Výška vrstvy: 0,1-0,4 mm
  • Tryska: 0,4 mm
  • Podporované materiály: PLA, TPU, PETG, ABS, drevo
  • Maximálna rýchlosť tlače: 100 mm/s,
  • Maximálna teplota trysky: <260 °C
  • Maximálna teplota podložky: <100 ° C
  • Rozmer tlačiarne: 442 x 462 x 540 mm; (X×Y×Z)
  • Hmotnosť: 9,5kg
Video: 
Creality CR-6 SE - Majkl3D

Zdroj: https://www.creality.com/products/cr-6-se-3d-printer

7.4. UltiMaker S5

Jedná sa o vylepšený model od tlačiarne S3, ktorý využíva všetky jej kladné vlastnosti a vylepšuje ich. Tlačiareň je určená pre skúsenejších používateľov a pre podniky. Viditeľným rozdielom je väčšia tlačová plocha, rovnako ako aj automatické vyrovnávanie podložky s viacbodovým zameraním, pre eliminovanie odchýlok pri tlači. Vylepšený je aj snímač pobyh materiálu, ktorý zabezpečuje presné nadviazanie pri zmene alebo doplnení tlačovej struny.

Technické parametre:

  • Maximálny rozmer tlače: 330 x 240 x 300 mm
  • Tryska: 0,25 – 0,8 mm
  • Priemer filamentu: 2,85 mm
  • Podporované materiály: LA, Tough PLA, Nylon, ABS, CPE, CPE+, PC, TPU 95A, PP, PVA a ďalšie
  • Maximálna rýchlosť tlače: < 24 mm³/s
  • Teplota trysky: 180-280 °C
  • Teplota podložky: 20-140 °C
  • Extruder: 2 ľahko vymeniteľné extrudery
  • Tlačový povrch: Sklo
  • Rozmer tlačiarne: 495×585×780 cm; (X×Y×Z)
  • Hmotnosť: 20,6  kg

Video: 


Zdroj: UltiMaker S5: Reliability at scale


7.5. UltiMaker 2+ Connect

Tlačiareň UltiMaker 2+ Connect ponúka veľmi intuitívnu obsluhu vhodnú pre začiatočníkov. Jej súčasťou je dotyková obrazovka, z ktorej môžeme zadávať údaje tlače, rovnako ako aj vbudované sieťové pripojenie pre tlač cez lokálnu sieť alebo z cloudu.

Technické parametre:

  • Maximálny rozmer tlače: 223 x 220 x 205 mm
  • Tryska: 0,25 – 0,8 mm
  • Priemer filamentu: 2,85 mm
  • Podporované materiály: PLA, Tough PLA, ABS, Nylon, CPE, CPE+, PC, TPU 95A, PP
  • Maximálna rýchlosť tlače: < 24 mm³/s
  • Teplota trysky: 180-260 °C
  • Teplota podložky: 20-110 °C
  • Extruder: 1 ľahko vymeniteľná extruder s dvoma chladičmi
  • Tlačový povrch: Sklo
  • Rozmer tlačiarne: 460×580×342 cm; (X×Y×Z)
  • Hmotnosť: 10,3  kg 

Video: 


Zdroj: Ultimaker 2+ Connect: Start 3D printing the Ultimaker way


7.6. UltiMaker S3

UltiMaker S3 je univerzálna 3D tlačiareň, vhodná pre firmy ale aj domáce použitie. Umožňuje tlač dvoch materiálov pomocou dvoch extrúderov. Je vybavená snímačom materiálov, ktorá vždy upozorní používateľa pri nedostatku tlačovej struny, rovnako ako aj pokročilou vyhrievacou podložkou, vďaka ktorej je prvá vrstva precízna bez potreby kontroly.

Súčasťou je aj dotykový displej, pre zrýchlenie práce a plné sieťové pripojenie pomocou LAN alebo Wi-Fi.

Technické parametre:

  • Maximálny rozmer tlače: 230 x 190 x 200 mm
  • Tryska: 0,25 – 0,8 mm
  • Priemer filamentu: 2,85 mm
  • Podporované materiály: LA, Tough PLA, Nylon, ABS, CPE, CPE+, PC, TPU 95A, PP, PVA a ďalšie
  • Maximálna rýchlosť tlače: < 24 mm³/s
  • Maximálna teplota trysky: 280 °C
  • Teplota podložky: 20-140 °C
  • Extruder: 2 exdrudery
  • Tlačový povrch: Sklo
  • Rozmer tlačiarne: 394×489×637 cm; (X×Y×Z)
  • Hmotnosť: 14,4 kg

Video: 



Zdroj: Ultimaker S3: Easy-to-use 3D printing starts here


7.7. Original Prusa i3 MK3S+

Táto tlačiareň je najnovšou verziou základnej Prusa tlačiarne. Oproti predošlým verziám je obohatená o novú sondu SuperPINDA, ktorá pomáha pri kalibrácií prvej vrstvy tlače. Jej telo a rám poskytuje pevnú stabilitu pri tlači. Tlačiareň je možno rozšíriť aj o vylepšenie Multi-Material Upgrade 2S, ktoré dovoľuje tlačiť až piatimi filamentmi naraz.

Technické parametre:

  • Maximálny rozmer tlače: 250×210×210 mm
  • Výška vrstvy: 0.05 - 0.35 mm
  • Tryska: 0,4mm ako základ, široká ponuka ďalších podporovaných trysiek
  • Priemer filamentu: 1,75 mm
  • Podporované materiály: Široké spektrum termoplastov, vrátane PLA, PETG, ASA, ABS, PC (polykarbonát), CPE, PVA/BVOH, PVB, HIPS, PP (polypropylen), Flex, nGen, Nylon, materiály s karbónovou zmesou či so zmesou dreva a ďalšie materiály
  • Max. rýchlosť posuvu: 200+ mm/s
  • Maximálna teplota trysky: 300 °C
  • Maximálna teplota podložky: 120 °C
  • Extruder: Priami pohon, Bondtech podávajúce kolieska, hotend E3D V6
  • Tlačový povrch: Zložiteľné magnetické oceľové tlačové pláty s rôznymi povrchmi, vyhrievaná podložka s kompenzáciou studených rohov
  •  Rozmer tlačiarne (bez cievky): 500×550×400 mm; (X×Y×Z)
  • Spotreba energie     PLA: 80W / ABS: 120W
Video: 


Zdroj: 3D tiskárna Original Prusa i3 MK3S+ | 3D tiskárny Original Prusa přímo od Josefa Průši (prusa3d.com)


7.8. Original Prusa Mini+

Original Prusa Mini je kompaktnou verziou tlačierne NK3S, kde sa výrobca snaží poskytnúť čo najviac funkcií v čo najmenšom priestore a najnižšej možnej cene. Tlačová doska má rozmer 18x18x18 cm, ethernetové a voliteľné Wi-Fi pripojenie. Prekvapí aj tichými drivermi 2209 Trinamic. Tlačiareň je vhodná pre začiatočníkov rovnako ako aj pre skúsených používateľov či firmy.

Technické parametre:

  • Maximálny rozmer tlače: 180 x 180 x 180 mm
  • Výška vrstvy: 0,05 – 0,25 mm
  • Tryska: 0,4mm ako základ, široká ponuka ďalších podporovaných trysiek
  • Priemer filamentu: 1,75 mm
  •  Podporované materiály: Široké spektrum termoplastov, vrátane PLA, PETG, ASA, ABS, PC (polykarbonát), CPE, PVA/BVOH, PVB, HIPS, PP (polypropylen), Flex, nGen, Nylon, Woodfill a ďalšie materiály
  • Max. rýchlosť posuvu: 200+ mm/s
  • Maximálna teplota trysky: 280 °C
  • Maximálna teplota podložky: 100 °C
  • Extruder: Bowden systém s prevodom 3:1
  • Tlačový povrch: Zložiteľné magnetické oceľové tlačové pláty s rôznymi povrchmi, vyhriavaná podložka s kompenzáciou studených rohov
  • Rozmer tlačiarne (bez cievky a externého zdroja): 38×33×38 cm; (X×Y×Z)
  • Hmotnosť: 11 kg

Video: 


Zdroj: Částečně sestavená 3D tiskárna Original Prusa MINI+ | 3D tiskárny Original Prusa přímo od Josefa Průši (prusa3d.com)


7.9. Kywoo Tycoon

Kywoo 3D Tycoon FDM nadchne jej prekvapivo tichá činnosť vďaka 32-bitovej tichej základnej doske. Ovláda sa ľahko dotykovým displejom v HD kvalite, kde si môžeme zvoliť jeden z deviatich nastavených jazykov. Je vybavená funkciou Auto-leveling na automatické vyrovnávanie pri tlači. Na ručné vyrovnanie slúžia nastaviteľné nožičky. S tlačiarňou sa vieme spojiť cez wifi, SD alebo TF kartu.

Technické parametre:

  • Maximálny rozmer tlače: 240 mm × 240 mm × 230 mm
  • Tryska: 0,1 - 0,4 mm
  • Priemer filamentu: 1,75 mm
  • Podporované materiály: ABS, Nylon, PETG, PLA, TPU, Wood
  • Maximálna rýchlosť tlače: 100 mm/s
  • Maximálna teplota trysky: 260 °C
  • Teplota podložky: max110 °C
  • Extruder: 1 exdruder
  • Rozmer tlačiarne: 485×475×525 cm; (X×Y×Z)
  • Hmotnosť: 12,2 kg

Video: 


Zdroj: https://www.kywoo3d.com/products/kywoo-tycoon-3d-printer 


7.10. Zmorph FAB

Zmorph FAB je multimateriálová 3D tlačiareň, ktorá ponúka viacero možností tlače a prispôsobenia. Táto tlačiareň je vybavená robustnou konštrukciou a vysoko kvalitnými komponentmi, čo umožňuje presné a spoľahlivé tlačenie.

Technické parametre tlačiarne:

  • Maximálny rozmer tlače: 250 x 235 x 165 mm
  • Výška vrstvy: 0,05 - 0,4 mm
  • Tryska: 0,4 mm
  • Priemer filamentu: 1,75 mm
  • Podporované materiály: PLA, ABS, PETG, Nylon, ASA, TPE, PP, PC, PMMA, PVA, HIPS
  • Maximálna rýchlosť tlače: až 120 mm/s
  • Maximálna teplota trysky: 250 ° C
  • Maximálna teplota podložky: 115 ° C
  • Rozmer tlačiarne: 440×410×465 mm; (X×Y×Z)
  • Hmotnosť: 14,45 kg

Technické parametre frézy:

Tlačová hlava: CNC spindle
Maximálny výkon: 300W
Hlučnosť: 70db
Rýchlosť: 0,1 - 20 mm/s
Materiály pre frézu: ABS, Nylon, HDPE, PTFE, PC, PP, POM, PET, PVC, HIPS, LDPE, Carbon, Dibond, drevo, hliník, meď, vosk, Styrodur, a iné

Technické parametre pre laserovú gravírovačku:

Hlava: laserová
Veľkosť laserového bodu pre 50 mm: 0,1 x 0,1 mm
Veľkosť laserového bodu pre 80 mm: 0,1 x 0,18 mm
Vlnová dĺžka: 450 nm
Trieda laseru: 4
Rýchlosť laseru: 15 mm/s
Pracovný priestor: 235 x 250 x 85 mm
Materiály pre laser: drevo, koža, papier, lepenka, plast, plsť, fólia, laminát, EVA pena

Video: 

FAB | Zmorph S.A.

Zdroj: https://zmorph3d.com/products/zmorph-fab/



8. SLA tlačiarne

SLA (Stereolithography) je technológia 3D tlače, ktorá využíva UV svetlo na tuhnutie polymérov a vytvára 3D objekty vrstvu po vrstve. 

SLA tlačiareň obsahuje nádrž s tekutým polymérom, ktorý sa používa ako tlačový materiál. Tento polymér je citlivý na UV svetlo. Laser generuje v určitých oblastiach vrstvy presný svetelný lúč, ktorý tuhne polymér a vytvára tak tenkú vrstvu objektu. Po vytuhnutí prvej vrstvy sa tlačová plocha znova ponorí do nádrže s polymérom, aby sa vytvorila ďalšia vrstva objektu. Postup sa opakuje, až kým sa nevytvorí celý objekt. 

Ukážka tlače:  
 

8.1. Creality Halot-One

Tlačiareň Halot-One prináša maximálnu presnosť za minimálnu cenu, vďaka technológií SLA. Okrem integrovaného 5“ displeja, duálneho odvádzania tepla a integrovaného Wi-Fi, ponúka Halot-One aj minimalizáciu chýb so systémovou kontrolou osi Z.

Creality vyvinulo pre túto tlačiareň výkonný svetelný zdroj zložený z 12 lámp, ktorým sú docielené presné výsledky. Na tlač je tak možno využiť materiály, ako je pevná fotocitlivá živica, štandardná živica, vysoko odolná živica aj elastomérna živica.

Technické parametre:

  • Rozlíšenie LCD: 1620×2560
  • Maximálny rozmer tlače: 120×68×160 mm
  • Minimálna výška vrstvy: 0,01 mm
  • Rýchlosť tlače: 60 mm/h
  • Pripojenie: USB, Wi-Fi, LAN
  • Rozmer tlačiarne: 210×210×355 mm (X×Y×Z)
  • Energetická spotreba pri tlači: ~60W
  • Hmotnosť: 7.1 kg
  • Operačný systém: Windows 7 a vyššie

Video: 



Zdroj: HALOT-ONE Resin 3D Printer - Creality 3D


8.2. Original Prusa SL1S

Original Prusa SL1S je tlačiareň založená na technológií MSLA. Na rozdiel od ostatných Prusa tlačiarní používa SL1S monochromatický displej s vysokým rozlíšením a UV LED pole, pomocou ktorého vytvrdzuje tenké vrstvy resinu.

Technické parametre:

  • Typ displeju: Monochromatický LCD s vysoko výkonným optickým systémom
  • Životnosť LCD: 2000 hodín
  • Maximálny rozmer tlače: 127×80×150 mm
  • Doba osvitu jednej vrstvy: 1,3 - 2,4 sekundy v závislosti na materiálu a výšky vrstvy
  • Podporovaná výška vrstvy: 0,025-0,1 mm
  • Minimálna výška vrstvy: 0,01 mm
  • Pripojenie: USB, Wi-Fi, LAN
  • Rozmer tlačiarne: 225×237×400 mm (X×Y×Z)
  •  SL1S energetická spotreba pri tlači: ~100W (±5W)

Video: 


 (Original Prusa SL1S SPEED 3D tiskárna | 3D tiskárny Original Prusa přímo od Josefa Průši (prusa3d.com))


8.3. Anycubic Photon Mono 4k

Tlačiareň Photon Mono 4K disponuje rozlíšením tlače 3840 x 2400, 35 µm XY pixelov a 7% priepustnosť svetla, čo je garanciou veľmi jemných a detailných výtlačkov. Výhodou tlačiarne je jej vysoká rýchlosť tlače, ktorá sa pohybuje okolo 1-2 sekúnd na jednu vrstvu (podľa zvoleného druhu živice). 

Technické parametre:

  • Displej: 3,5" dotykový displej
  • Rýchlosť tlače: 60mm/hod.
  • Technológia 3D tlače: LCD SLA (4K)
  • Tlačový materiál: UV Resin (živica)
  • Rozmery tlače: 132 mm x 800 mm x 165 mm
  • Min. hrúbka vrstvy: 0,01 mm
  • Max. hrúbka vrstvy: 0,15 mm
  • Rýchlosť tlače: 60 mm/hod.
  • Možnosti pripojenia: USB disk, USB
  • Tlačový softvér: Anycubic Photon workshop

Video: 

Anycubic Photon Mono 4K - 3DJake Slovensko


Zdroj: https://www.anycubic.com/products/photon-mono-4k?_pos=1&_psq=photon-mono&_ss=e&_v=1.0

9. Cure/Wash proces

V rámci SLA (Stereolitografie) 3D tlače sa pojmy "cure" a "wash" týkajú procesu spracovania vytlačeného objektu.

"Wash" (čistenie modelov) je proces, ktorý nasleduje po tlači. Objektu je vystavený do kontajnera so špeciálnym rozpúšťadlom, ktoré odstráni nepoužité fotopolymérové zvyšky z povrchu objektu. Tento krok je dôležitý pre dosiahnutie hladkého a čistého vzhľadu tlačeného modelu.

"Cure" (následné vytvrdenie) je postup, pri ktorom sa vytlačený objekt vystavuje svetlu, najčastejšie UV svetlu, na zvýšenie jeho pevnosti a tvrdosti. Vďaka tomuto procesu vrstva fotopolyméru, ktorý sa používa pri SLA tlači, stvrdne a získa požadované fyzikálne vlastnosti.

Oba tieto procesy, "cure" a "wash", sú neoddeliteľnou súčasťou postupu pri spracovaní vytlačených modelov pri SLA tlači.

Na trhu sú rôzne druhy produktov (napríklad Anycubic Wash&Cure), ktoré je možné dokúpiť ku SLA tlačiarni. 


9.1. Domáci cure/wash

Wash a cure sú nevyhnutné pre správne dokončenie SLA tlači. Avšak nemusíme doma vlastniť prístroj navyše. 

Po vytlačení je model lepkaví od prebytočných fotopolymérových zvyškov a lepkaví na dotyk.

Pre wash môžeme použiť napríklad izopropylalkohol, ktorý nalejeme do hrubšieho sáčku prípadne do plastovej nádoby. Do tohto sáčku/nádoby vložíme model a necháme odstáť 3-5 minút. 


Proces opakujeme ideálne dva krát pre poriadne očistenie prebytočnej vrstvy. 
Následne ako cure môžeme použiť UV vytvrdzovaciu lampu, alebo lampu na nechty.
Model necháme pod lampou približne 1 minútu (môžeme aj viac, podľa veľkosti) z každej strany.