Voľné rovnobežné premietanie

Portál: Virtuálna Univerzita Mateja Bela
Kurz: Planimetria a stereometria
Kniha: Voľné rovnobežné premietanie
Vytlačil(a): Hosťovský používateľ
Dátum: utorok, 23 apríla 2024, 17:53

Voľné rovnobežné premietanie

Medzi dôležité tematické oblasti stereometrie zaraďujeme aj princípy zobrazovania útvarov (telies) do roviny (priemetne). Pripomeňme si, že základný trojrozmerný geometrický útvar je jednoznačne určený svojimi význačnými bodmi1).
Obrazom geometrického útvaru \small U vo voľnom rovnobežnom premietaní bude geometrický útvar, ktorý pozostáva z rovnobežných priemetov všetkých význačných bodov, ktorými je útvar \small U určený.
Nech \small E_3 je trojrozmerný euklidovský priestor a nech rovina   \pi  je jeho podmnožinou. Ďalej nech je daná pevná priamka  s = \small SS_1 , ktorá je rôznobežná s rovinou  \pi .
Definícia - voľné rovnobežné premietanie2) (VRP)
Zobrazenie  f množiny všetkých bodov priestoru \small E_3 , ktoré každému bodu \small A priradí priesečník \small A' priamky  s^{\small A}\; (A \in s^{\small A} \; \wedge  \;  s^{\small A}\parallel s) s rovinou  \pi , nazveme voľné rovnobežné premietanie do roviny  \pi so smerom  s (označujeme  f_{(\pi, s)} ).
 f:\small E_3   \rightarrow \pi ;  \small A \rightarrow \small A' = s^{\small A} \cap \;\pi , pričom A \in s^{\small A} \; \wedge \; s^{\small A}\parallel s
Definície
  1. Priamku  s^{\small A} nazývame premietajúca priamka bodu \small A alebo smer premietania, rovinu  \pi priemetňa. Bod \small A' =  f( \small A) sa nazýva rovnobežný priemet bodu \small A v danom rovnobežnom premietaní  f .
  2. Rovnobežným priemetom \small U' ľubovoľného geometrického útvaru \small U sa bude nazývať množina rovnobežných priemetov všetkých bodov útvaru \small U .
  3. Nech  a je ľubovoľná priamka, ktorá je s priemetňou  \pi rôznobežná. Jej priesečník s priemetňou budeme nazývať stopník priamky  a (označenie  \small P^{a} ). Analogicky priesečnicu ľubovoľnej roviny  \alpha ( \alpha \neq \pi  ) s priemetňou budeme nazývať stopa roviny  \alpha (označenie   p^\alpha ).
 
Poznámka.
V prípade, že priamka s je kolmá na priemetňu s priemetňou  \pi hovoríme o kolmom (pravouhlom alebo ortogonálnom) premietaní. VPR - Def_Podperný trojuholník.
Cvičenie
Zostrojte obrazy troch nekolineárnych bodov vo VRP. Nájdite stopu roviny, ktorá je určená týmito troma bodmi. Zadanie si otvorte Tu.
____________________________________________________________________________________________________
1) Napríklad hranol je určený svojimi vrcholmi, valec stredmi podstáv a jedným ľubovoľným bodom kružnice určujúcej podstavu, a pod.
2) Doporučená literatúra: Hromadová, J.: Deskriptívní geometrie na MFF UK. Grant FRVŠ, UK Praha 2013. Dostupné na internete Tu.
\( .\)

...  

Vlastnosti

Obrazom útvaru vo VRP je geometrický útvar, ktorý pozostáva z rovnobežných priemetov významných bodov útvaru.
Uvedieme základné vlastnosti rovnobežného premietania:
  1. Rovnobežným priemetom bodu je bod. Ak bod leží na priamke, tak jeho obraz bude ležať na obraze priamky.
  2. Rovnobežným priemetom priamky, ktorá je rovnobežná so smerom premietania, je bod.
  3. Rovnobežným priemetom priamky, ktorá nie je rovnobežná so smerom premietania, je priamka.
        
  4. Rovnobežným priemetom roviny, ktorá je rovnobežná so smerom premietania, je priamka.
  5. Rovnobežným priemetom roviny, ktorá nie je rovnobežná so smerom premietania, je celá priemetňa.
  6. Rovnobežné a zhodné úsečky, ktoré nie sú rovnobežné so smerom premietania, sa zobrazia do rovnobežných a zhodných úsečiek.
        
  7. Stred úsečky sa v rovnobežnom premietaní zobrazí do stredu úsečky. VRP zachováva deliaci pomer. 
        
  8. Teleso vo VRP zobrazíme tak, že zobrazíme jeho určujúce prvky.
    • Napríklad pri hranole nám stačí zobraziť jeho vrcholy, hrany resp. steny.
    • Rovina rovnobežná s priemetňou sa nazýva priečelná rovina. 
    • Ak má teleso niektorú stenu rovnobežnú s priemetňou, tak je teleso v priečelnej polohe.

Poznámky.
V školskej praxi sa najčastejšie používa také VRP, v ktorom sa úsečka kolmá na priemetňu zobrazí do úsečky, ktorá zviera 45° uhol s obrazom úsečky rovnobežnej s priemetňou. Dĺžka zobrazenej úsečky sa zmenší na polovicu.
                  
Stena telesa je rovinný geometrický útvar. Pri zobrazovaní rovinného geometrického útvaru vo VRP využívame vlastnosti uvedené v bodoch 1 až 7 a vlastnosti osovej afinity.
\( .\)
.

Obraz mnohouholníka

Príklad. Vo VRP zobrazte pravidelný  n-uholník, ktorý leží v rovine kolmej na priemetňu. Strana  \small AB je rovnobežná s priemetňou.
Poznámky
Práca so softvérom GeoGebra 3D je pomerne náročná pre žiakov na ZŠ ale aj SŠ. Učiteľ matematiky musí ovládať prácu aj v rovinnom modeli (GeoGebra 2d - Nákresňa).
V nákresni zadáme len smer premietania pomocou "Podperného trojuholníka  \small \triangle SS_0S_1 " [zadáme uhol   \alpha= \small \angle SS_0S_1 a zadáme koeficient skrátenia  q= \frac{S_0S_1}{SS_1}  ]. Pozrite si applet Podperný trojuholník Tu.
Poznámky
  1. Applet "obraz šesťuholníka" je nastavený tak, aby bolo možné meniť smer premietania (uhol \alpha) a koeficient skrátenia  q
  2. Nastavte applet pre \alpha=60^\circ a  q = \frac{2}{3} , prípadne pre iné hodnoty.
  3. Pokúste sa zdôvodniť prečo v školskej praxi najčastejšie používame VPR s parametrami alpha=45^\circ a  q = \frac{1}{2}
Cvičenie 1.
Zostrojte obraz štvorca \small ABCD, ktorý leží vo vodorovnej rovine vzhľadom na priemetňu (rovina kolmá na priemetňu). Zadanie Tu. Riešenie Tu.
Cvičenie 2.
Zostrojte obraz kružnice vpísanej do \small ABCD, ktorý leží v rovine kolmej na priemetňu). Zadanie Tu
Stiahnite si repér pre VRP Tu. Rytzova konštrukcia Tu.
\( .\)

Telesá vo VRP

Pri zobrazovaní telesa vo VRP budeme predpokladať, že teleso je umiestnené v priestore tak, aby niektorá jeho časť (stena, hrana, ...) bola v priečelnej rovine (rovina rovnobežná s priemetňou).
Obraz kocky (kvádra)  \small ABCDEFGH v priečelnej rovine.

Nech stena kocky  ABFE leží v rovine rovnobežnej s priemetňou. Táto stena sa potom zobrazí v skutočnej veľkosti a v skutočnom tvare, to znamená ako štvorec  ABFE so stranou dĺžky  a


Obraz štvorca  ABCD vo voľnom rovnobežnom premietaní s dĺžkou strany  a je kosodĺžnik  ABCD . Strany štvorca  AD, BC , ktoré nie sú rovnobežné s priemetňou, sa v premietaní zmenšia na veľkosť  a/2 a uhol  ∡DAB   bude  45^\circ


Z uvedeného postupu je zrejmá aj konštrukcia kocky  ABCDEFGH vo voľnom rovnobežnom premietaní s hranou dĺžky  a. Obrazy úsečiek  AD, BC, EH, FG sú rovnobežné a rovnako dlhé úsečky.              
 
Úloha.
Daná je kocka (a=9cm) vo VRP(135°,5/6). Zostrojte teleso, ktoré vznikne z danej kocky, ak odrežeme časti kocky pri všetkých vrcholoch rovinami (vrchol, stredy incidentných hrán). Riešenie Tu. 
     Interaktívny kváder vo VRP Tu.
Prémiové úlohy - každá za 2 plusové body.
  1. Vytvorte interaktívny applet, ktorý bude predstavovať obraz kvádra vo VRP. Rozmery kvádra budú dané pomocou posuvníkov. Použite repér.
  2. Zostrojte obraz pravidelného dvanásťstena (dodekaéder pozri Wikipédiu Tu) vo VRP. Ukážka v 3D Tu. Návod Tu.
\( .\)

Príklady telies

Rotačné teleso.
  1. VRP(\small 60^\circ; \frac{3}{4} )
    Narysujte obraz telesa, ktoré vznikne rotáciou pravouhlého trojuholníka so stranami 5,5 a 7 okolo jeho prepony. Teleso zobrazte, keď jeho os je vertikálna. Zadanie Tu. Ukážka 3D Tu.
  2. VRP(\small 120^\circ; \frac{3}{4} )
    Narysujte obraz rotačného kužeľa so stredom podstavy \small S priemerom \small \phi=10,5, v=7,5  a kvádra \small ABCDEFGH s kosoštvorcovou podstavou  \small | AC|=14;|AB|=8,5;AC|| \nu;v=|AE|=2  , pričom stred podstavy \small ABCD je totožný so stredom kužeľa. Zadanie Tu.

  1. Otvorte si applet Tu.


  2. Otvorte si applet Tu.
Výrez v telese.
VRP(\small 15^\circ; \frac{3}{4} )
Narysujte obraz kvádra \small (3 \times 10 \times 8) - hrana o veľkosti \small 3 je rovnobežná s \small  \nu  , hrana o veľkosti \small 8 je výška, v ktorom je v bočných stenách vyrezaný kruh s priemerom \small 7 ) stred steny je totožný so stredom kruhu).
Riešenie


Stredy stien.
VRP(\small 30^\circ; \frac{1}{2} )
Narysujte obraz telesa, ktorého vrcholy sú stredy všetkých stien pravidelného 6-bokého hranola (polomer opísanej kružnice podstavy je \small r=6 , výška hranola \small v=11 , poloha \small AC|| \nu . Koľko stien má vzniknuté teleso?
Riešenie

Otvorte si applet Tu.
\( .\)

Seminárne zadania

Vo VRP riešte nasledujúce úlohy
  1. Zobrazte pravidelný päťuholník \small ABCDE, ktorý leží vo vodorovnej rovine vzhľadom na priemetňu (rovina kolmá na priemetňu). Strana \small AB je rovnobežná s priemetňou. Zadanie Tu
  2. Vo VRP \small (30°; \frac{1}{2} ) zostrojte teleso, ktorého vrcholy sú stredy stien pravidelného 4-bokého hranola, kde  \small \left|AB\right| =6, \; AB \parallel \nu ,  \; v=9 . Koľko stien má vzniknuté teleso. Zadanie Tu .              .
  3. Vo VRP \small (\alpha= 45°, q=1/2) zobrazte pravidelný šesťboký hranol \small ABCDEFA'B'C'D'E'F' ak
    • podstava leží v rovine kolmej na priemetňu (vodorovná rovina \small \pi )
    • strana \small BC je rovnobežná s priemetňou
    • výška hranola je rovná dvojnásobku veľkosti strany \small AB. Pozrite si návrh v GeoGebre Zadanie Tu.
  4. Nájdite obraz kružnice \small k(S, r ) , ktorá leží v rovine kolmej na priemetňu. Dané sú súradnice bodov\small S(9,0,0) a \small A(9-r, 0, 0). Zadanie Tu. Riešenie Tu. Kružnica - Rytzova konštrukcia Tu.
  5. Vo VRP \small (\alpha= 30°, q=3/4) zobrazte pravidelný šesťboký hranol \small ABCDEFA'B'C'D'E'F' [\small r=v=7 cm strana \small AB je rovnobežná s priemetňou], ktorý má v stene \small BCC'B' a hornej podstave narysovanú kružnicu o priemere \small 7 cm (stred steny a stred kružnice sú totožné).
  6. V pravom nadhľade \small (\alpha= 45°, q=1/2) zostrojte pravidelný päťboký ihlan \small ABCDEV, ktorého podstava je vpísaná do kružnice o polomere \small 6 cm a výška má veľkosť \small 5 cm. V GeoGebre vytvorte applet podľa postupu konštrukcie na Matematická sekce, MFF Univerzita Karlova
  7. Narysujte obraz kvádra \small KLMNK'L'M'N' vo VRP \small (\alpha= 135°, q=1/2). Dané veľkosti strán \small \small KL=5, KN=9, KK'=8 (použite posuvníky) a strana \small KL je rovnobežná s priemetňou.
    Ďalej sú dané body \small A,B,C,X,Y, pre ktoré platia deliace pomery \small (ANL)=(NKY)=-1/2,\small (K'XL)=-1,(NMC)=3/2 a bod \small K', ktorý leží medzi bodmi \small N,B. Tiež je daná veľkosť \small \small K'B=5. Určte priesečník priamky \small XY s rovinou \small ABC.
Osová afinita - riešte úlohy
  1. Zostrojte obraz štvorca \small ABCD v OA: \small o = CP,  s =DQ  ,kde \small (ABQ)=-2,(DAP)=-2 . Zadanie Tu. Riešenie .
  2. Du. Zobrazte obraz štvorca  ABCD v OA: os  o = CS_{AD} , smer s = DD_1, kde D_1=S_{AB}. Použite zadanie
  3. style="line-height: 180%; text-align: justify">Daná je os afinity o a kosoštvorec  ABCD, ktorý leží v jednej polrovine určenej osou o. Zostrojte smer afinity tak, aby kosoštvorcu  ABCD v afinite odpovedal štvorec  A´B´C´D´. (500RUG, str. 147). . Zadanie Tu. Riešenie Tu.
  4. Daná je os afinity o a trojuholník ABC. Zostrojte pravouhlý rovnoramenný trojuholník  A´B´C´ s pravým uhlom pri vrchole  C´, ktorý je afinným obrazom trojuholníka  ABC. (500RUG, str. 149) 
  5. DU. Je daný rovnobežník  ABCD a os afinity o. Dourčite osovú afinitu (určte polohu bodu  A´) tak, aby obrazom rovnobežníka bol 
    • obdĺžnik  A´B´C´D´
    • štvorec  A´B´C´D´ 
  6. V rovine je daná osová afinita osou afinity o: y = 0 a párom odpovedajúcich bodov: S[0,4], S_1[−3,−5]. Nájdite hlavné a vedľajšie vrcholy elipsy, do ktorej sa zobrazí kružnica k: x^2 + (y−4)^2 = 9. Narysujte takúto elipsu.
  7. Zostrojte rez kocky rovinou KLM. Zadanie Tu.
\( .\)