Prehľad výskumu, Rehoľný život v neskorej antike a včasnom stredoveku, Rozdielne cesty západného a východného rehoľného života, Špecifiká rehoľného života benediktínov, Špecifiká rehoľného života cistercitov, Špecifiká rehoľného života premonštrátov, Pustovníctvo ako špecifický spôsob rehoľného života, Špecifiká rehoľného života žobravých rádov, Civilizačný vplyv západného rehoľného života na stredovekú Európu.

Absolvent kurzu: 1. je schopný primerane využívať odbornú literatúru a edície prameňov, 2. orientuje sa v chronologickom aj tematickom členení dejín stredovekých reholí a kláštorov, 3. v základných problémoch dokáže posúdiť a hodnotiť odbornú historiografiu, 4. nadobudnuté faktografické a interpretačné znalosti aplikuje pri riešení a písomnom spracovaní zvolenej témy seminárnej práce.

Odporúčaná literatúra: Architektúra kláštorov a rehoľných domov na Slovensku : Dejiny a pamiatková ochrana. Eds. M. Kvasnicová, M. Šeregi. Bratislava, 2018. Dejiny a kultúra rehoľných komunít na Slovensku. Ed. J. Šimončič. Trnava, 1994. FRANK, K. S.: Dějiny křesťanského mnišství. Praha, 2003. KRUGER, K.: Řehole a řády : 2000 let křesťanského umění a kultury. Praha, 2008. LAWRENCE, H.: Dějiny středověkého mnišství. Praha, Vyšehrad, 2001. Strana: 2 Rehole a kláštory v stredoveku. Eds. R. Kožiak, V. Múcska. Bratislava, 2002. VENTURA, V.: Spiritualita křesťanského mnišství 1. Praha, 2006. VENTURA, V.: Spiritualita křesťanského mnišství 2.-3. Praha, 2010.