Výsledky vzdelávania - študent úspešným absolvovaním predmetu: 

1. Vie aplikovať poznatky z špecificky zameraného hudobného a hudobno-tanečného súboru. 

2. Je pripravený pravidelnému nácviku a tréningu požadovaných psychomotorických kompetencií. 

3. Vie individuálne a skupinovo trénovať a upevňovať potrebné kompetencie v hudobnej a hudobno-tanečnej oblasti. 

4. Zrealizuje požadované prezentácie, koncerty a vystúpenia. 

Stručná osnova predmetu: 

výber a špecifikácia súborového zamerania, základy činnosti hudobno-tanečného súboru v teórii a praxi  

dramaturgia portfólia nácviku – metakognícia dramaturgie súboru, nácvik skladieb a hudobných celkov podľa určenia    

základy etnochoreológie a hudobno-tanečného zemepisu Slovenska

prezentácia priebežná a záverečná

aktívna participácia na činnosti UFS Mladosť podľa dohodnutého rozsahu

Dve roviny prístupu k predmetu - aktívny člen UFS Mladosť / kontaktný prístup cez predmet

aktívny člen UFS Mladosť je zapojený do repertoáru a nácvikového systému UFS Mladosť, plnohodnotne participuje na celej činnosti súboru, jeho performačných a edukačných aktivitách, reprezentácii UMB, zahraničných aktivitách a spolupráci vo folkloristickom hnutí na odbornej a laickej úrovni. Získava plnohodnotné benefity, práva a preberá povinnosti za dobré meno súboru a univerzity. Pravidelne sa zúčastňuje tréningov a vystúpení podľa pokynov umeleckého vedenia súboru a vedúcich jednotlivých umeleckých zložiek. Preberá zodpovednosť za zverený majetok súboru, udržuje ho, zveľaďuje, stará sa o celkový prospech a kvalitatívny rastu súboru. Svojim vkladom a schopnosťami vplýva na nadštandardnú úroveň činnosti a pozíciu Univerzitného folklórneho súboru Mladosť. Stáva sa členom občianskeho združenia s plnými právami a povinnosťami z toho vyplývajúcimi. Získava práva na motivačné štipendiá určené na podporu činnosti a zahraničnú reprezentáciu, získava ďalšie kredity nad rámec predmetu za reprezentáciu. Ak je v súboru minimálne rok plnohodnotne aktívny, získava právo nosiť meno súboru Mladosť.

kontaktný prístup cez predmet - študenti získavajú základné vedomosti v oblasti tradičnej ľudovej kultúry, etnomuzikológii, etnochoreológii a folkloristike prostredníctvom prednášok spojených s hudobno-tanečnými dielňami. Študenti dostávajú úlohy prezentovať svoj región a jeho hudobno-tanečné a zvykoslovné artefakty. Študenti majú odporučené čiastočne participovať na činnosti základného kolektívu UFS Mladosť, aby získali plnohodnotné tréningové a systémové skúsenosti, využiteľné v neskoršej praxi. Za týmto účelom majú odporučené participovať interpretačne alebo po dohode inak na vybraných podujatiach organizovaných UFS Mladosť alebo spolupracujúcich subjektoch (predstavenia Mladosti, tanečné školy, festivaly a zábavy). Študent plní priebežné úlohy podľa zadania pedagóga a odovzdáva záverečnú výstupnú prácu buď v interpretačnej alebo teoretickej podobe. V prípade dištančného štúdia odovzdáva výstup elektronicky. V prípade, že preukáže zaujímavé schopnosti podporujúce rast UFS Mladosť, môže podľa svojich možností participovať na činnosti aj nad trámec predmetu.

Základná charakteristika činnosti UFS Mladosť

UFS Mladosť pôsobí ako reprezentačné teleso Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, ktoré v roku 2017 oslávilo 55. výročie svojho pôsobenia. Členmi súboru sú tak odchovanci bystrických folklórnych súborov, ako aj študenti UMB, ktorí za pôsobenie v súbore získavajú pravidelné kredity, podporu prideľovania internátov a nenárokovateľné motivačné štipendia za reprezentačnú činnosť. 

Vďaka členom z rôznych regiónov Slovenska súbor zároveň získava pestrosť, ktorá sa následne odzrkadľuje v jeho tvorivej činnosti a atmosfére. Súbor podporuje nescénické aktivity svojich členov a súborový komunitný život, s cieľom rozvoja nadrepertoárových vedomostí a skúseností, dobrej klímy v kolektíve a otvorenosti voči folkloristickému hnutiu.

UFS Mladosť je reprezentačným telesom Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a členovia súboru sa teda priamo stávajú reprezentantmi univerzity. UMB zaštiťuje umelecké súbory, prerozdeľuje financie z ministerstva školstva na ich činnosť a všestranne podporuje študentov zapájajúcich sa do práce v umeleckých súboroch. Pod Umelecké súbory Mladosť patria Univerzitný miešaný spevácky zbor, Univerzitný komorný orchester a Univerzitný folklórny súbor. Umelecké súbory sú personálne a dramaturgicky prepojené, väčšina študentov KHK participuje vo všetkých troch zložkách. UFS Mladosť sprostredkuje študentom a zamestnancom UMB kultúrny servis, umeleckú a odbornú spoluprácu pri realizácii reprezentačných podujatí.

Katedra hudobnej kultúry PF UMB

Odborným partnerom umeleckých súborov je Katedra hudobnej kultúry Pedagogickej fakulty UMB. Študijný program Školské hudobné súbory priamo súvisí s umeleckou činnosťou Mladosti. V ponuke KHK je výberový predmet Univerzitný súbor Mladosť, z čoho vyplýva možnosť získania kreditov pre študentov za činnosť v Mladosti, či už vo folklórnom súbore, zbore alebo komornom orchestri. Pri KHK je konštituované Centrum pre hudobno-tanečnú kultúru, pričom UFS Mladosť je priamou platformou na realizáciu výskumných a umeleckých projektov. Jednou zo skúmaných oblastí je kultúra Slovákov žijúcich v zahraničí a ich metodická podpora.

Zázemie UFS Mladosť

Systém tréningov UFS Mladosť je podľa možnosti a potreby 2 až 3 tréningy týždenne. Ak to rozvrh dovoľuje je to v utorok a štvrtok od 117.30 - 20.30. Domovským prostredím je Právnická fakulta na Komenského 20, Veľká prednášková sále pre tanečné tréningy, šatnica a krojáreň variabilne pre spevácke skupiny a kapelu. Miesto skúšky spevákov sa môže meniť podľa určenia vedúceho zložky. Raz za dva týždne sú realizovaná spoločné zhrávky repertoáru. Druhým zázemím je Tannčiareň Pedagogickej fakulty na Ružovej 13 v Sásovej. Ide o menšiu multifunkčnú tanečnú sálu určenú na delené a tematické tréningy, projekcie, odpočuvy a čitáreň s odbornou literatúrou. Na Katedre hudobnej kultúry bloku A Pedagogickej fakulty sú realizované účelové skúšky ľudovej hudby v spolupráci s Univerzitným komorným orchestrom a etnologické prednášky hosťujúcich lektorov.

Odporúčaná literatúra:

Horváthová E.: Rok vo zvykoch nášho ľudu. 
Lesčák. M.: Úvod do folkloristiky,  Bratislava, 2006
Lesčák. M.: Pramene k obyčajovej tradícii a sviatkovaniu na Slovensku ku koncu 20. storočia., vyd. Prebudená pieseň, 2005
Lesčák. M., Sirovátka O.: Folklór a folkloristika, Smena, 1982
Lesčák. M.: Folklór a scéna, 1982
Leng L., Móži A.: Náuka o slovenskom hudobnom folklóre. 1973