Osnova predmetu:

  1. Vymedzenie pojmu organizačná kultúra, podniková kultúra, firemná kultúra. Prvky organizačnej kultúry. Organizačná stratégia. Výkonnosť a organizačná kultúra. Typológie organizačnej kultúry. Diagnostika organizačnej kultúry. Tvorba organizačnej kultúry. Terminologické poznámky a vyjasnenie pojmov: negociácia, negociačné kultúry v nadväznosti na poznatky etikety, kulturológie, organizačnej kultúry. 
  2. Vzťah negociačných kultúr a aplikovanej etiky. Typológia negociačných kultúr. G. Hofstede, R.R. Gesteland, I. Šronek. Akceptácia kultúrnej rozmanitosti na pracovisku ako morálny problém.
  3. Etika v zamestnaneckých vzťahoch.
  4. Diskriminácia – rovnosť šancí pri prijímaní, prepúšťaní, kariére v zamestnaní. Rodový problém v zamestnaneckej politike. Ageizmus. Rasová náboženská diskriminácia. Nové aspekty a ich morálne odmietnutie 
  5. Whistleblowing – etický nástroj zamestnaneckej etiky. Harassment, mobbing, bossing, bulling, staffing – na pracovisku ako morálny problém

Literatúra:

1. LUKAŠOVÁ, R. - NOVÝ, I. a kol. Organizační kultura. Praha: Grada, 2004.

2. HOFSTEDE, G. Kultury a organizace: software lidské mysli: spolupráce mezikulturami a její důležitost propřežití. Praha: UK FF, 1999.

3. DeGEORGE R.T. 2006. Businessethics. New Jersey: PearsonEducation, 2006. Whistleblowing.

4. KLIMKOVA,A. (rukopis). Prednášky k etike v zamestnaní, k vzťahu etiky a práce, organizačnej etike, organizačnej kultúre.