Komunikácia s vyučujúcou prebieha prostredníctvom e-mailu: Daniela.Kovacova@umb.sk


Stručná anotácia kurzu:

Úvod do antropológie. Človek ako predmet skúmania antropologických disciplín. Pojem, podstata a predmet antropológie. Antropologický výskum, ciele, fázy a metódy.Prehľad sociálnej a kultúrnej antropológie. Aplikovaná antropológia – ciele a metódy. Súčasné trendy aplikovanej antropológie: Feministická antropológia- ideové zdroje a východiská. Jej vývojové premeny a súčasný stav. Dištinkcia gender a pohlavie a súčasnosť. Aplikačné okruhy feministickej antropológie- etnografia partikulárneho, postkoloniálna analýza situácie žien, ženy v kontexte západnej civilizácie, ženy v islámskom svete. Kyberantropológia, jej zdroje, východiská a výskumné pole. Kyberpriestor. Kyberkultúra a jej konceptualizácia. Kyberpunk a súčasnosť. Témy kyberantropologického výskumu

Počas prerušenia prezenčnej formy výučby budú podklady a materiály študentom a  študentkám zasielané elektronicky na ich študentské mailové kontá, rovnako konzultácie budú prebiehať touto formou.

Podmienky ukončenia kurzu:

1.       Vzhľadom na špecifickú situáciu, ktorá nastala a ktorá sa odrazila vo väčšom počte Vašich priebežných aktivít, považujem za spravodlivé zohľadnenie týchto aktivít vo Vašom záverečnom hodnotení v miere 30% (Ešte spracúvam Vaše predchádzajúce úlohy, akonáhle ich spracujem, pošlem Vám komplexné hodnotenie a ďalšiu aktivitu).

2.       Ako sme sa dohodli na začiatku semestra, hlavným výstupom bude seminárna práca v rozsahu 3 až 5 NS jadro práce na vopred odsúhlasenú tému (môžete detailnejšie rozpracovať tému, ktorej sa venujete v priebežných aktivitách). Prácu mi zašlete elektronicky a to najneskôr týždeň pred termínom „skúšky“, na ktorú sa v AISe prihlásite. Toto bude tvoriť 60% hodnotenia.

3.       Vzhľadom na to, že nemáme možnosť realizovať ústny pohovor, navrhujem spracovanie powerpointovej prezentácie Vašej seminárnej práce i s dvoma otázkami do diskusie, ktoré spracujete- 20% hodnotenia.