Komunikácia s vyučujúcou prebieha prostredníctvom e-mailu: Daniela.Kovacova@umb.sk


Stručná anotácia kurzu:

Etické problémy na vedeckej pôde (plagiátorstvo, podvádzanie, korumpovateľná veda, zodpovednosť vedca, technika, médií, etická reflexia vplyvu vedy, techniky a médií na súčasnú spoločnosť a akademický mechanizmus a i.).Etické dôsledky vedeckého výskumu a ich dopad na jednotlivcov, ľudstvo, spoločnosť a prírodu. Morálne štandardy a pravidlá v procese rozvoja, rozmiestňovania a spoločenskej transformácie vedeckého poznania a úloha médií v ňom. Zodpovednosť za vedu, étos a etický kódex pre vedeckú komunitu. Inštitucionalizácia etiky vedy (vo vede, vzdelaní, politike, verejnej správe, podnikaní a pod.). Etická racionalita x emocionalita.Hlavné problémy súčasnej etiky techniky. Tradičná a najnovšia filozofia a etika techniky. Riziko a racionalita. Racionalita techniky. Paradigma zodpovednosti a vzťahy človek – technika. Základné problémy etiky médií, teória médií a etika médií, etika jednotlivých médií, etika médií vo vzťahu k technike, kultúre a spoločnosti i k akademickému prostrediu. Úloha univerzity v kontexte občianskej spoločnosti .

Počas prerušenia prezenčnej formy výučby budú podklady a materiály študentom a  študentkám zasielané elektronicky na ich študentské mailové kontá, rovnako konzultácie budú prebiehať touto formou.

Podmienky ukončenia kurzu:

1.       Vzhľadom na špecifickú situáciu, ktorá nastala a ktorá sa odrazila vo väčšom počte Vašich priebežných aktivít, považujem za spravodlivé zohľadnenie týchto aktivít vo Vašom záverečnom hodnotení v miere 30% (Ešte spracúvam Vaše predchádzajúce úlohy, akonáhle ich spracujem, pošlem Vám komplexné hodnotenie a ďalšiu aktivitu).

2.       Ako sme sa dohodli na začiatku semestra, hlavným výstupom bude seminárna práca v rozsahu 3 až 5 NS jadro práce na vopred odsúhlasenú tému. Prácu mi zašlete elektronicky a to najneskôr týždeň pred termínom „skúšky“, na ktorú sa v AISe prihlásite. Toto bude tvoriť 60% hodnotenia.

3.       Vzhľadom na to, že nemáme možnosť realizovať ústny pohovor, navrhujem spracovanie eseje na tému: Kľúčové výzvy pre akademickú etiku a etiketu na UMB a to v rozsahu 1 – 2 NS, ktorú pošlete spolu so seminárnou prácou. Táto esej bude tvoriť 10% hodnotenia.