Cieľ predmetu

Získať zručnosti v projektovaní a realizácii vyučovacích jednotiek výučby etickej výchovy.

Výsledky

Študent/ka:

  • nadobudne poznatky o cieľoch, obsahu a organizácii v predmete etická výchova.
  • je schopný realizovať didaktické stvárnenie obsahu učiva etickej výchovy; projektovať a realizovať výučbu etickej výchovy na odbornej učiteľskej praxi; reflektovať vlastné aj pozorované edukačné výstupy a navrhovať optimálne riešenia v konkrétnych situáciách.
  • aplikuje stratégie výchovy k prosociálnosti do procesu tvorby vlastného vyučovacieho projektu výučby EV v ZŠ; teoretické poznatky z didaktiky a vedných odborov na tvorbu vlastných edukačných projektov pre výučbu predmetu etická výchova; moderné IKT prostriedky pre efektívne edukačné situácie v predmete etická výchova.
  • posúdi vhodnosť, primeranosť a adekvátnosť konkrétnych metód, organizačných foriem a didaktických prostriedkov pre konkrétne učebné situácie; vplyv výberu edukačných prostriedkov na kvalitu a výstupy vlastných aj pozorovaných vyučovacích hodín etickej výchovy na odbornej učiteľskej praxi
  • vytvorí projekt výučby etickej výchovy s využitím špecifických metód a stratégií EV; edukačné projekty pre výučbu predmetu etická výchova na odbornej učiteľskej praxi; portfólio edukačných projektov na výučbu etickej výchovy.

 

Obsah predmetu

Témy

Týždeň

Projektovanie a plánovanie výučby etickej výchovy.

Štátny vzdelávací program – Príloha etická výchova pre ISCED 1. Obsahový a výkonový štandard etickej výchovy pre ISCED 1. Didaktická analýza učiva. Kognitívne ciele výučby (Bloom, Anderson). Afektívne ciele výučby (Krathwohl). Projektovanie vyučovacej jednotky.

1 - 5 + priebežne počas semestra

Obsah etickej výchovy

Základné a aplikačné témy ETV, aplikácia tém v primárnom vzdelávaní

6 – 8

Vybrané metódy etickej výchovy založené na zážitkovom, kooperatívnom, problémovom učení žiakov.

Metódy dramatickej výchovy. Slovné metódy. Heuristické metódy. Projektové vyučovanie. Hra ako špecifická metóda etickej výchovy.

9

Špecifická stratégia etickej výchovy.

Kognitívna a emocionálna senzibilizácia. Hodnotová reflexia. Nácvik v triede. Transfer. Spätná väzba.

10